Mat med mer Smak & Karaktär

Spelt

Vi köper in spannmål, oftast äldre sorter, kultursorter och lantsorter från odlare i närheten av oss och producerar spannmålsprodukter som företag och privatpersoner kan köpa direkt av oss.


Spannmålen i vårt eget sortiment kommer ifrån småskaliga jordbruk som inte besprutar sina marker eller använder konstgödsel. Vi uppskattar verkligen att odlaren har kretsloppstänk och jobbar med biologisk mångfald.


Fråga oss om du vill veta mer om ursprunget på våra produkter!

SIKTADE MJÖLER

Tips

Kontakta oss

Har du frågor om våra produkter eller förädlingen?

Ring eller mejla

Telefon Mikaela: 076/7919264

Mejl: info@lisselbruk.se

Våra Siktade mjöler finns i förpackningar om 1,5 kg, 5 kg och 20 kg

Vårt siktade Stenmalda Vetemjöl är finmalet. Grovsiktat eller finsiktat och innehåller mer kli och grodd. Ger mer smak, karaktär och mättnad!

ETT ANNAT ORD FÖR SPELT ÄR DINKEL


Stenmalet Vetemjöl Munktorp

Vårvete från Munktorps Prästgård Köping

Munktorpsvete är en blandning av sju olika kulturvetesorter Öland Algot Fylgia Halland Dalarna Kärn och Diamant

Vetemjöl Munktorp är finmalet men grovsiktat och ger ett ljusgult mjöl med mer smak och karaktär, ett bra vardagsmjöl helt enkelt

Munktorp är ett perfekt mjöl för surdegsbakning (men passar även till all annan slags bakning) och känns extra härligt att äta eftersom det är en kultursort, bättre för mångfalden och bättre för magen

75-80 % av den hela kärnan blir till Vetemjöl Munktorp


Stenmalet Vetemjöl Munktorp Finsikt

Ett finmalet, finsiktat, ljusgult mjöl

Detta mjöl är bra till fluffiga ljusa bullar och bröd

Ett lyxmjöl helt enkelt!

65 % av den hela kärnan blir till Vetemjöl Munktorp Finsikt


Stenmalet Vetemjöl Emmer

Emmervete från Jannelunds gård Mullhyttan

De odlar Vit Emmer som är ett vårvete

Emmer är ett urgammalt vete och ger brödet mycket smak och nötig karaktär

Vetemjöl Emmer är finmalet men grovsiktat, det vill säga att bara en del av kliet har siktats bort, ca 80-85 % av den hela kärnan blir till Vetemjöl Emmer


Stenmalet Vetemjöl Spelt

Höst-Speltvete från Ann-Sofie och Lasse Ahlgren Balsta Gårdsbutik Fellingsbro eller Vår-Speltvete från Jannelunds gård Mullhyttan

Spelten är ett något yngre vete än Emmer, men ger också fin karaktär på bröd och bakverk

Vetemjöl Spelt är finmalet men grovsiktat, det vill säga att bara en del av kliet har siktats bort, ca 80-85 % av den hela kärnan blir till Vetemjöl Spelt

FULLKORNSMJÖLER

Våra Fullkornsmjöler finns i förpackningar om 1,5 kg, 4 kg och 20 kg


Vi har inga stora mängder av fullkornsmjöl på lager eftersom vi tycker att ett fullkornsmjöl ska vara så färskt som möjligt! Är du intresserad av större mängder eller ett fullkornsmjöl av någon annan sort av de spannmålsorter vi har? Säg till så ordnar vi det.

Stenmalet Rågmjöl Fullkorn Petkus

Petkusråg är en Kultursort och Vårråg från Jannelunds gård

Det här Rågmjölet är malt endast en gång genom stenkvarnen och ej siktat, mjölet blir finmalet men innehåller större partiklar av kli

Perfekt till grova rågbröd och surdegsstarten

Petkus ger ett bröd med härlig rågsmak och fin karaktär

Virvel Fullkornsmjöl - mer näring och mindre svinn

Ett stenmalet, finmalet fullkornsmjöl

I virvelkvarnen tumlas sädeskornen runt i en skål av natursten/Basalt, med hjälp av en kall luftström

Ett mycket finmalet mjöl med fluffig konsistens blir till

Inget kli siktas bort, allt används

Virvelmjölet går att använda i det flesta recept som innehåller siktat mjöl och/eller fullkornsmjöl

Prova i pannkakor, småkakor, fullkornsbröd och andra bakverk

Det virvelmalda mjölet mals hos Bageri Lokal i Kumla

Just nu har vi Virvel Fullkornsmjöl av Petkusråg, Emmer och Munktorpsvete

FLINGOR

Våra Flingor finns i förpackningar om 1 kg, 4 kg och 20 kg

Rågflingor Petkus

Petkusråg är en Kultursort och Vårråg från Jannelunds gård

Rågflingor som är kallvalsade, lite tjockare och lite godare

Kallvalsade flingor används med fördel till "över natten gröt", flingorna blötläggs minst 4 timmar i ljummet vatten, fytinsyran i spannmålen frigörs och näringsämnena blir mer lätttillgängliga för kroppen

De går utmärkt att använda utan blötläggning också, i gröt och bröd med mera

Nakenhavreflingor

Kallvalsade flingor av Nakenhavre från Jannelunds gård

Kallvalsade flingor används med fördel till "över natten gröt", flingorna blötläggs minst 4 timmar i ljummet vatten, fytinsyran i spannmålen frigörs och näringsämnena blir mer lätttillgängliga för kroppen

De går utmärkt att använda utan blötläggning också, i gröt och bröd med mera

Dessa flingor är lite tunnare valsade och liknar mer vanliga havregryn


Nakenhavreflingor Grovvalsade

Kallvalsade flingor av Nakenhavre från Jannelunds gård

De här flingorna är tjockare och passar extra bra för blötläggning

Kallvalsade flingor används med fördel till "över natten gröt", flingorna blötläggs minst 4 timmar i ljummet vatten, fytinsyran i spannmålen frigörs och näringsämnena blir mer lätttillgängliga för kroppen

De går utmärkt att använda utan blötläggning också, i gröt och bröd med mera

HEL SPANNMÅL

Den Hela Spannmålen finns i förpackningar om 1,5 kg, 5 kg och 20 kg

Mathavre

Producerat av Nakenhavre från Jannelunds gård

Mathavre kokas på samma sätt som ris eller pasta och används till kött, fisk, grönsaker, i bröd och gröt

Blötlägg gärna i 8 timmar innan kokning för att frigöra fytinsyran och göra näringsämnena i havren mer lättillgängliga för kroppen


Matkorn

Producerat av Korn från Råberga Ekoprodukter AB

och Jannelunds Gård

Matkorn kokas på samma sätt som ris eller pasta och används till kött, fisk, grönsaker, i bröd och gröt

Blötlägg gärna i 8 timmar innan kokning för att frigöra fytinsyran och göra näringsämnena i kornet mer lättillgängliga för kroppen


Alla spannmålssorter vi har hemma säljer vi som hel kärna.

Till dig som mal ditt eget mjöl eller vill ha hel kärna till något annat ändamål.

Vi rensar/skalar spannmålen så att den är redo för att användas.

Hör av dig så ordnar vi det du behöver!

ÖVRIGT

Manna

Manna är tillverkad av Munktorps-vete. Mannan kan användas på samma sätt som Mannagryn

Den har en något finare struktur än Mannagryn

Manna har ett brett användningsområde, gör gröt, tillsätt i bröd, tillverka pasta eller använd som ströbröd. Det går utmärkt att baka bröd på endast Manna. 


Gråärt

Gråärt av sorten Bruno odlad på Jannelunds gård

En ärta med nötig smak och odlad sedan Medeltiden i Norden

Blötlägg, koka och ät som den är eller använd på samma sätt som en kikärt

Till biffar, röror och även istället för nötter i bakverk

Manna

Fjällfalu

Korv av kött från våra egna fjällnära nötdjur

Innehåller ej nitritsalt

Tillverkad av Åkes slakt och styckning AB i Tolvsbo, Söderbärke


Varmkorv/grillkorv

Korv av kött från våra egna fjällnära nötdjur

Innehåller ej nitritsalt

Tillverkad av Åkes slakt och styckning AB i Tolvsbo, Söderbärke


Korven är vacuum-förpackad och fryst!

Lindbacken gård

Ramsbergs Handel

Råberga Ekoprodukter AB

Jannelunds Gård

Hjulsjö 103

Sonjas Kaffebar & Fikaverkstad


Återförsäljare av vårt mjöl och flingor:


Recept

Havrekakor 20 st

125 g rumsvarmt smör

1 dl socker

2,5 dl Nakenhavreflingor

2,2 dl Stenmalet Vetemjöl

(Munktorp, Spelt, Emmer)

1 tsk Bakpulver


Blanda ihop alla ingredienser i en skål till en smidig deg, blanda med händerna är enklast. Rulla bollar stora som valnötter, lägg på en smord stor plåt och platta till, de ska vara ungefär 2 cm tjocka.

Grädda i mitten av ugnen i 170 grader, ca 15-20 min. De ska bli något bruna i kanterna. Låt kallna på plåten. Klara för att ätas!

Passar också bra att smälta lite mörk choklad och ringla över kakorna.

Havrekakor
Havrekakor

Farmor Lenas Sockerkaka

2 Ägg (ca 70g)

1,5 dl Socker

2 dl Stenmalet Vetemjöl

(Munktorp, Spelt, Emmer)

1 tsk Bakpulver

50 g Smör

1 dl Mjölk


Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt de torra ingredienserna. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt det koka upp och häll det varmt i smeten. Häll i bröad form, ca 1/2-1 liters form, grädda i mitten av ugnen i 170 grader i ca 35-40 min.

Dubbla receptet blir lagom till 1 1/2-2 liters form, ca 45 min i ugnen.


Sockerkaka

Pasta på Manna

Det går utmärkt att göra Pasta på Manna.

Här har vi recept med eller utan ägg. Med ägg blir pastan lite fastare och får mer tuggmotstånd såklart, men det funkar också att göra med vatten istället för ägg.

Pastadeg med ägg

250 g Manna

130 g ägg


Blanda manna och ägg i en skål. Degen ska bli ganska fast tycker vi, speciellt om du ska göra till exempel spaghetti. Är degen för lös fastnar spaghettin lätt i varandra. Man får prova sig fram.

Låt degen ligga i en skål med lock någon timme innan den kavlas ut för hand (eller i maskin) och kokas. Det går också bra att torka pastan, för att kunna spara den och koka vid ett annat tillfälle.

Pastan kokas i rikligt med vatten, till lagom konsistens, glöm inte salt i kokvattnet!

Pastadeg utan ägg

250 g Manna

100 g ljummet vatten


Gör enligt beskrivningen för Pastadeg med ägg. Denna pasta blir inte lika fast som pastan med ägg. Om du torkar den efter att du kavlat och gjort färdigt pastan blir den något fastare/får mer tuggmotstånd efter kokning tycker vi!

Pastan kokas i rikligt med vatten, till lagom konsistens, glöm inte salt i kokvattnet!

VEM har gjort den fina illustrationen till vår etikett och stämpel?

Behöver du hjälp med företagsloggan eller någon annan illustration?

Gör ett besök på Idas Atelje. Ida Rosén Branzell hjälper dig från en första idé till färdig produkt. Ida har mångårig erfarenhet av konst och illustration och även många och bra idéer om hur man får ett företag att synas!

Tack för hjälpen Ida, med Företagslogga, Etiketter och Stämpel till påsar och hemsida!